Vad är skillnaden mellan en frukt och en grönsak?

tomato

Frukt och grönt är båda nyttiga och nödvändiga för oss, men vad är egentligen skillnaden? För visst känns det diffust när man tänker på det?

Intressant är exempelvis att en banan räknas som en frukt medan det också finns kokbananer som räknas som en grönsak – för att den behöver tillagas innan man kan äta den. En annan intressant fakta är att EU vill definiera morot som en frukt eftersom man vill kunna godkänna morotsmarmelad som en officiell marmelad. Jag har dock aldrig ätit morotsmarmelad men jag skulle hemskt gärna prova på det.

Jag letar vidare efter skillnaden mellan frukt och grönsaker. Vad vi betecknar som en grönsak beror tydligen på våra matvanor och i kategorin tillhör bland annat rötter, stjälkar blad, blommor. Rent botaniskt definieras frukt som  den del av en växt som innehåller frön. Som en tomat, där finns frön inuti. Och faktiskt klassas en tomat som en frukt!

Efter att scannat igenom flera artiklar, som den här blev jag inte mycket klokare:

“Med andra ord skiljer sig våra vardagliga definitioner av frukter och bär från de teoretiska. Frukter för oss är för det mesta saftiga eller köttiga, inte torra. Ofta får sedan storleken avgöra: bär är små, frukter större. Detta stämmer dock inte ur ett botaniskt perspektiv. Blåbär och vinbär är visserligen typiska bär – men även alla citrusfrukter, gurka, tomat, vattenmelon och banan. Däremot är inte körsbär, hallon och jordgubbe bär. Körsbär och hallon är stenfrukter medan jordgubbe är en skenfrukt, liksom bland annat äpple och ananas. Hallon är ett så kallat­ fruktförband, bestående av en mängd små stenfrukter”

 

 

Jag rotade ännu lite till och hittade en annan artikel,  där det framgick något super intressant! Tomat som tidigare nämnt, sockerärtor, oliver, paprika, gurka och aubergine alla klassas som frukt! Chockerande!