Udda frukter och grönsaker

Vi vet alla hur viktigt det är med frukt och grönsaker i dieten. Frukt och grönt innehåller många viktiga vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter som är nödvändiga för oss för att leva att hälsosamt liv. Vi alla vet om äpplen och bananer och har säkert ätit dem under någon gång under våra liv, oavsett om man gillar dem eller inte. Men det finns väldigt många olika frukter och grönsaker som inte är lika kända och som vi kanske inte äter så ofta, om vi ens har hört talas om dem. Här tänkte vi berätta om några plantor som du kanske inte har hört talas om och kanske vid den här textens slut kanske vill testa på.

Nashipear

Nashipäron tillhör gruppen asiatiska päron ursprungligen från Japan men som exploderade i popularitet odlas nu över hela Ostasien.  Nashipäron skiljer sig från de päron man brukar se i affären genom fruktens fasta konsistens, mindre söta smak, runda form och dess ljusa skal. De ser nästan ut som äpplen. Men kom ihåg; äpplen flyter och päron sjunker!

 

 

Persimons latinska namn är ”Gudarnas mat”, men det kan man inte tro då de oftast används som dekoration här i väst. Persimons är rödbruna eller oranga frukter som ser ut som tomater fast plattare. Frukten innehåller enorma mängder vitamin A och vitamin C. Se till att du vet vilken typ du har och att den är mogen innan du tar ett bett. De kan vara väldigt bittra när de inte är mogna.Durian

Durians är olagligt att skala i offentliga platser i Singapore. Varför? Det krämiga gula fruktköttet har en minst sagt ”karaktärsfylld” lukt. Lukten uppskattas olika av olika människor. Lukten har beskrivits som allt från ruttna lökar till avloppsvatten. Smaken är däremot väldigt uppskattad och används till många sorters godis, bakverk och glass.

 

Jicama är ursprungligen från Mexico och ser ut som en stor len potatis. Grönsaken tillhör samma släkte som kidneybönor och kikärtor. Dess konsistens är likt den av en majrova men smakar mer likt ett äpple. Dess skal är dock tjockt, segt och innehåller en del onyttiga gifter. De får bra att äta både råa och kokade och passar bra till wok, sallader, soppa samt kött och fisk.

Jicama