Några intressanta fakta om frukter och grönsaker

Trots att frukter och grönsaker är en stor del av de flesta människors kost så finns det en hel del roliga och annorlunda fakta som till och med den mest inbitne veganen kanske inte vet om. Att bananen är ett bär, att broccoli innehåller mer protein än kött och att det finns en massa mediciner som neutraliseras av grapefrukt och att man därför bör konsultera en läkare om man vill kombinera de tu! Här följer några fascinerande och förvånande fakta om några av de vanligaste frukterna och grönsakerna.

En lök om dagen håller doktorn borta

Löken är en rejält underskattad grönsak när det kommer till hälsan, men trots det innehåller den så många nyttiga ämnen att den kan motverka allt ifrån höga sockerhalter i blodet till grå starr och cancer. Däremot är den extremt giftig för många djur och skall absolut inte ätas av hundar och katter!

Slopa kaffet och ät äpplen!

När man behöver piggas upp är äpplen att föredra framför kaffe då de innehåller mer mineraler och naturligt socker än den största kopp har att erbjuda. Och om någon undrar varför de flyter beror de på att de består av en fjärdedels luft.

Det finns frukter som är ut och in

Medan de flesta frukter har sina frön och kärnor inuti är cashewnöten och jordgubben annorlunda då deras sitter på utsidan.

Citroner är antibakteriella

Har man skurit sig och inte har något annat att tillgå är citroner så syrahaltiga att de kan ta död på bakterier; svider som attan men förhindrar åtminstone infektion.

Avokadon är nyttigast i världen

Ingen annan frukt innehåller så många nyttiga ämnen men skalet är extremt giftigt för många djur.

Man kan färga håret med rödbetor

Inte nog med att rödbetor innehåller nyttiga mineraler och vitaminer, dess juice kan också användas till att färga håret purpurrött. Färgen är dock tillfällig men helt utan gifter.