Grekisk filopaj som låter fantasin flöda

I Grekland görs alla pajer med filodeg och om man inte vill göra den från början kan man köpa färdig. Allra godast blir dock om man gör den själv, och det tar inte speciellt lång tid. Greker gillar att höfta med måtten så här gäller det att prova sig fram. Grundreceptet ser ut så här men det är bra att börja med mjölet och sedan långsamt hälla i resten av ingredienserna tills man blir nöjd.

½ kg mjöl

2-3 matskedar olivolja

2 matskedar vinäger

En nypa salt

1 kopp vatten

Arbeta samman ingredienserna med händerna i en bunke. Degen skall bli ganska fast, ungefär som bröd. När den känns klar, mjöla en yta och börja kavla ut den i en stor cirkel, som en supertunn pizza. När degen är så tunn att man kan läsa en tidning genom den är det dags att klicka på fyllningen på halva ytan efter att man hällt på lite olivolja.

Fyllningen kan varieras enormt mycket men här är några goda förslag:

Ost och äpple fyllning

Ca 200 gram feta

100 gram yoghurt

2 rivna äpplen

1 ägg

Pumpa

Riv ca 300 gram pumpa (Går också mycket bra med äpplen, helst röda)

100 g yoghurt

1 msk kanel

2 msk socker

Spenat

Stek lätt lite spenat, lök och vitlök och när allt är riktigt mjukt blanda det med fetaost eller ricottaost.

Efter att ingredienserna klickats på över halva degen rullar man ihop den och formar den till en spiral. Sätt in i ugnen på 180-200 grader i ca en halvtimme. Vill man få en extra fin yta kan man pensla på lite ägg eller vatten. Tycker man att det är svårt att kavla ut en stor filodeg kan man göra mindre plättar som man sedan formar i halvmånar eller trekanter. Blir precis lika gott och passar utmärkt som finger-mat till fest.