En trädgård i lägenheten

Har man ingen trädgård men gärna vill plantera sina egna grönsaker går det bra att göra det, även om man inte kan uppnå samma kvantitet. Det är däremot ett trevligt alternativ och det räcker med att man köper hem en egen basilika i kruka för att spaghettisåsen ska bli extra god.

Skall man så egna grönsaker är det viktigt att man har ett urval av blomkrukor och -lådor och de måste ha hål i botten så att vattnet skall kunna rinna igenom. Tänk på att ha ett fat som de kan stå på för annars hamnar det smutsiga vattnet på mattan eller golvet, och det vill ju ingen! Jord kan man köpa och likaså näringsämnen att ha i då och då, men vill man vara riktigt eko-vänlig kan man göra egna gödselvarianter. Ett populärt alternativ är att fylla mixern med bananskal, kaffesump och äggskal och bland dem till en sörja som man sedan kan mata sina krukor med. Återigen, tänk dock på att ha ett fat eller en bricka under krukan!

Har man några blomkrukor och ett fönster som står i solen några timmar om dagen kan man lätt också växa olika små gröna groddar som blir jättegoda med lite keso på mackan. Kattgräs växer också så att det knakar inomhus och uppskattas mycket av våra fyrfota vänner. Dessa små gröna växter behöver inte så mycket jord utan det räcker med några centimeter i en bricka eller låda.

Tomater kräver mycket solljus men om man har ett fönster eller en balkong som badar i sol minst 10-12 timmar om dagen kan man få goda, söta små tomater med riktig smak. Man kan plantera två plantor i en större kruka men det är viktigt att man snurrar på dem så att de får lika mycket ljus.

Morötter planteras enkelt i blomsterlådor som får hänga utanför fönstret och även om de sällan blir lika stora som i trädgården blir de mycket smakrika. På liknande vis kan man plantera egna rädisor som alltid är extra goda i salladen. Blomsterlådan bör vara relativt djup och det räcker med att jorden är fuktig.