Att plantera frukt från kärnor

Har man en trädgård och skulle vilja utöka den med några välplacerade fruktträd är det både ett vackert och gott alternativ som går att förverkliga. Medan många väljer att köpa färdiga, unga träd går det också att plantera fruktkärnor från början och det är något att verkligen stoltsera över när man har ett alldeles eget, fullvuxet träd.

Vissa fruktträd är lättare än andra och beroende på vad man väljer finns det vissa saker man bör tänka på då kärnorna behandlas olika. Till exempel så bör man låta körsbärskärnor övervintra under kalla förhållanden då de behöver uppleva kylan för att börja gro. Ett bra tips är att lägga några frön i en liten kartong med jord och sedan låta den stå i kylskåpet i minst tio veckor innan man planterar dem.

Äpple är bland de svårare träden och här bör man tänka på att de flesta träd är ”blandraser” vilket innebär att man inte alltid får samma äpplen som man tagit kärnorna från. Träden växer ofta bra men det är inte alltid så lätt att få den frukt man vill ha.

Citroner å andra sidan är mycket enklare men kräver ett varmare klimat. Har man ett växthus går det dock finfint och man får räkna med att det tar ungefär fem år tills träden bär ordentligt med frukt. De idealiska förhållandena är dock utomhus då blommorna måste pollineras av insekter för att bära frukt! Det samma gäller andra citrusfrukter som apelsiner och grapefrukt.

Plommon växer ännu snabbare som citroner och detta gäller för alla frukter med liknande kärnor, som t.ex. persikor och aprikoser, men det är viktigt att kärnan får torka ut ordentligt innan man planterar den, annars är det risk att den ruttnar. Bor man i varmare klimat kan det räcka med 1-2 år innan trädet börjar bära frukt men under kyligare förhållanden tar det minst 3-4.